Шта је теквондо?

Теквондо је корејска борилачка вештина настала после Другог Светског Рата, спајањем различитих древних борилачких вештина које су се практиковале у то време. Име је настало спајањем три корејске речи у једну „Tae”, што значи сломити или ударити ногом, „Kwon“, што значи сломити или ударити руком и „Do“ што значи пут или метод. У слободном преводу теквондо (TaeKwonDo) можемо превести као начин борбе ногама и рукама. Теквонодо се одликује брзим и атрактивним ножним ударцима. Данас га сматрамо једном од најпопуларнијих борилачких вештина у свету. Дисциплина теквондоа, спортска борба, је призната од стране Међународног Олимпијског Комитета као олимпијски спорт и уврштена је у програм летњих олимпијских игара од 1988.

У Србији се теквондо вежба организовано од 1979. године, а Теквондо Савез Србије је основан 1985. године, када је примљен у Спортски савез Србије. Од 1997. године, савез носи име Теквондо Асоцијација Србије. Тренери који данас раде у ТК “Црвена Звезда” су једни од зачетника теквондоа у Србији.

Теквондо звања се деле на десет ученичких звања (куп) и девет мајсторских звања (ДАН). Нови полазници крећу од десетог звања (куп) бели појас, све до мајсторских звања (дан) црни појас.

Тачне боје појасева зависе од школа и федерација, али већина школа се држи следећег система:

  • 10. и 9. куп: Бели појас
  • 8. и 7. куп: Жути појас
  • 6. 5. и 4. куп: Плави појас
  • 3. 2. и 1. куп: Црвени појас
  • 1. ДАН и виши: Црни појас

Већина школа такође користи пруге (траке) на крају појаса да означи међустепене. Тако жути појас означава 8. куп, док жути појас са плавом пругом означава 7. куп, или “виши жути појас”.

Такмичења у теквондоу су обично груписана по звањима, тако да се полазници боре с противницима сличних могућности.