Историјат теквондоа

Историја борилачких вештина у Кореји је веома дуга. Најстарији докази, кипови и слике, који приказују ратнике у борбеним ставовима, пронађени у гробницама династије Мјонг Чонг (Muyong Chong), која је живела око 3. века пре нове ере. У то доба, Кореја је била подељена на три краљевства, и свако од њих је имало јаку војску, кеоја је изучавала вештину борбе без оружја која се звала Субак. Касније, Субак се развио у вештину по имену Текјон “Taekyon” која се често користила на војним демострацијама и на турнирима, где су се ратници међусобно надметали. То посебно долази до изражаја за време династије Корио (Koryo, 918. – 1392.) која уједињује три краљевства и када се такмичења у Текјону “Taekyon-u” користе у сврху проналажења талентованих војника, па чак и именовању војника у официре. Кроз векове Текјон развија много специфичних ножних техника.

За време јапанске окупације Кореје, све борилачке вештине су строго забрањене и Текјон практично изумире. Многи из Кореје одлазе у Јапан на студије и тамо се срећу са каратеом. По завршетку Другог Светског Рата и јапанске окупације враћају се у Кореју и отварају школе борилачких вештина, које су биле углавном варијације каратеа. Кроз утицај Текјона вештина поприма многе специфичне ножне технике, али се подучава под различитим именима, формама, звањима, која тада нису била уједињена.

Међу власницима школа се убрзо јавља жеља за уједињењем њихових стилова у једну корејску борилачку вештину. Нова вештина се на почетку звала Тесудо “TaeSooDo”, али убрзо мења име у Теквондо “TaeKwonDo” и почиње процес уједињења. 1961. је основана Корејска Теквондо Унија као прва удружена организација која 1965. мења име у Корејска Теквондо Асоцијација, назив који и данас носи.

Прва генерација мајстора теквондоа пробала је да уједини теквондо у једну стандардизовану борилачку вештину, али им то није у потпуности успело. Главни раздор у теквондоу је подела на куки-теквондо “kukki-taekwondo” (међународно признат кроз ВТФ) и ИТФ Теквондо.

Осим у формама и правилима спортсе борбе, два стила теквондоа се разликују и по називу, те основним техникама. Куки-теквондо се тренира у Јужној Кореји, док је у Северној Кореји присутан само ИТФ Теквондо.

Куки-Теквондо (Kukkiwon) је створен 1972. године, као организација која се брине о техничком делу теквондоа и његовом стандардизацијом. Светска врховна организација ВТФ настаје годину касније, 1973. Треба напоменути да се ВТФ искључиво бави организацијом турнира и да се не бави издавањем појасева или развојем форми, за то је задужен Кукивон “Kukkiwon”. За учествовање на ВТФ турнирима и Олимпијским Играма потребно је имати службену потврду о звању, издату од Кукивона.

ИТФ је нешто старија организација коју је основао генерал Чои Хонг Хи (Choi Hong Hi) 1966. године, након што је одлучио одвојити се од процеса уједињења теквондоа и напустио Корејску Теквондо Асоцијацију како би основао свој стил. ИТФ сам издаје потврде о звањима и организује међународне турнире. После смрти генерала Чоиа, ИТФ се дели на три организације: Севернокорејски ИТФ који води његопв син, Бечки ИТФ и Монтреалски ИТФ. Све три организације тврде за себе да су прави наследници Чоиовог ИТФ-а. У овом тренутку је будућност ИТФ-а под знаком питања.

Откако је Теквондо борба по ВТФ правилима постала Олимпијска дисциплина, Куки-Теквондо је прилично ојачао јер су многи борци прешли на Куки-Теквондо како би имали прабо наступа на Олимпијским Играма. То је један од разлога зашто је Куки-Теквондо данас далеко најпопуларнији стил теквондоа. Последља жеља генерала Чоиа, коначно уједињење теквондоа, могла би се остварити, јер ВТФ и Севернокорејски ИТФ тренутно воде разговоре о уједињењу и изједначавању техничких разлика.